Featured

Приключиха мобилностите на Тенерифе по програма Еразъм+ /1, 3 гр./

Успешно приключха мобилностите на учителите по професионална подготовка и на учениците от професии „Ресторантьор” и „Готвач“, участващи в проект 2023-1-BG01-KA121-VET-000135307 „Моята европейска мобилност – гаранция за успешно бъдеще” по програма „Еразъм+” в Тенерифе - най-екзотичният от Канарските острови.

Featured

Психологическа и тематична подготовки на учителите по Еразъм+ /3 гр./

На 29-ми април се проведоха психологическа и тематични подготовки за учителите, участващи в проект 2023-1-BG01-KA121-VET-000135307 „Моята европейска мобилност – гаранция за успешно бъдеще” по програма „Еразъм+”. Целта на подготовките е запознаване на учителите с манталитета и образователна система на испанците с оглед провеждането на мобилността им и предстоящите семинарни занятия на остров Тенерифе, Канарски острови. Подготовките проведоха Галя Недялкова – училищен психолог и инж. Веска Николов - директор на СПГ „Ал. Константинов” – Свищов и ръководител на проекта. Мобилността стартира на 30-ти април и ще продължи до 9-ти май 2024 г.

Featured

Тенерифе - островът на вечното лято

Тенерифе е вулканичен остров в Атлантическия океан намиращ се на около 300 км западно от бреговете на Африка и 1250 км югозападно от континентална Испания. Той е най-големият и населен от Канарските острови. Основната икономика на Тенерифе е туризмът. Островът се посещава от над 6 млн. души годишно – най-много от всички Канарски острови. Пуерто де ла Крус, където нашите ученици провеждат производствения си стаж, е град в северната част на остров Тенерифе, Испания. Това е най-важният туристически център в тази част на Тенерифе и най-старият курорт на острова. Испания притежава ценен опит в областта на ресторантьорството и обучението на кадри за него. Провеждането на практическо обучение ще даде възможност за разширяване на кръгозора на младите хора и трупане на допълнителен професионален и социален опит. Практика, обучение и запознаване с културата и традициите на Испания им предлага мобилността по проект 2023-1-BG01-KA121-VET-000135307 „Моята европейска мобилност – гаранция за успешно бъдеще” по програма Еразъм+.

Първият ден от мобилността на учениците в Пуерто де ла Крус започна със запознаване с работните места. Hotel O7 Tenerife и Hotel TRH Taoro Garden са двата хотела, в които учениците ще работят на реални работни места. Координаторът на групата Сандра Апостолова ги запозна с особеностите и организацията на обслужване в ресторанта, изискванията за спазване на трудовата дисциплина и други въпроси, свързани с провеждане на практиката. Последва визита на центъра на Пуерто де ла Крус за запознаване с най-важните исторически места и забележителности на града.

Първият работен ден беше изпълнен с много емоции и нови запознанства. Надяваме се нашите възпитаници да проведат един незабравим производствен стаж и същевременно да възприемат испанския опит и традиции в ресторантьорството и туризма и да приложат наученото в бъдещата си професионална реализация.

Featured

Стартира мобилността на ресторантьорите по "Еразъм+" /1 гр./

tenerife 1

На 23 април 2024 г. група от  9 ученици от Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“, професия "Ресторантьор" и „Готвач“ заминаха за Тенерифе (Канарските острови), Испания. Ръководител е г-жа Анета Тодорова – старши учител, практическо обучение в гимназията. В една от най-предпочитаните туристически дестинации учениците ще проведат двуседмичната си производствена практика в изпълнение на дейностите по проект 2023-1-BG01-KA121-VET-000135307 „Моята европейска мобилност – гаранция за успешно бъдеще” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение".

Разширяване на професионалните знания и умения на младите ресторантьори за производството и обслужването в ресторанта в реална работна среда и постигане на качество в ресторантьорското обслужване са приоритетни цели на проекта. Учениците от целевата група са от XI клас, професия „Ресторантьор”, специалност „Кетъринг” и професия „Готвач“, специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“. Те бяха избрани след две предварителни класирания. При първото класиране бяха избрани 13 участници, които преминаха предварителна професионална, педагогическа, езикова и културна подготовки. След второто класиране бяха избрани 9 ползватели, които участват в мобилността.

Пожелаваме приятно и ползотворно изживяване на нашите ученици! Нека младите хора да се докажат като достойни професионалисти!

Featured

Културна подготовка на преподавателите по програма "Еразъм+" /3 гр./

На 23.04.2024 г. се проведе културната подготовка с преподавателите от СПГ „Ал. Константинов“, участващи в проект 2023-1-BG01-KA121-VET-000135307 „Моята европейска мобилност – гаранция за успешно бъдеще” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение". Целта на културната подготовка е да се запознаят учителите с Испания и остров Тенерифе, като история, география, икономика и култура. В подготовката участваха шест учители, които са класирани за участие в мобилността. През м. май 2024г. те ще имат възможност да проведат едноседмична мобилност в Тенерифе, Испания с цел повишаване качеството и ефективността на професионалното образование и обучение, на неговата привлекателност и приложимост чрез прилагане на европейския опит и повишаване на педагогическата компетентност на учителите. Преподавателите разгледаха презентационни материали за забележителностите на остров Тенерифе, които им предстои да посетят.

Контактна информация

Свищовска професионална гимназия
"Алеко Константинов"

🌐 ул. "Искър" №19, гр. Свищов,
обл. В. Търново, 5250, България

✉️ Е-мейл: info-300819@edu.mon.bg
Стационарни телефони:
📞 0631/60812 - Директор
📞 0631/60851 - Канцелария

🕔 Работно време:
делнични дни от 8:00 ч. до 16:30 ч.

 

 

 

 

telefon