Featured

Професионална подготовка за ресторантьорите по Еразъм+ /1 гр./

През месец април 2023 г. се проведе Професионалната подготовка на учениците от СПГ „Алеко Константинов“ - Свищов, които ще проведат своята двуседмична производствена практика в гр. Римини, Италия по проект 2022-1-BG01-KA121-VET-000063872 „Европейски опит за професионално образование и обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение" за професионално направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг".

Професионалната подготовка бе разделена на два модула с ръководители на занятията инж. Анета Тодорова и Ивелина Енчева. Участниците в проекта имаха възможност да се запознаят с особеностите и традициите в италианската кухня, смятана за една от най-добрите кухни в света. Запознаха се с историята на италианската паста и пица, нейните съставки, начин на приготвяне на тестото и технологичните изисквания към тях. С голям интерес приготвиха канелони с рикота и спанак, лазяня, пене огретен и различни видове пици Неаполитана, Куатро формаджо, Маргарита, Пиперони.

По време на занятията учениците приготвиха и някои основни сосове за паста, интерес у тях предизвикаха съставките на сосовете както и технологията на приготвяне на сос Карбонара и сос Песто Дженовезе.

Под формата на презентация им бяха показани специфичните подправки използвани при приготвянето на италианските сосове и правилата за съчетаване на паста със сос.

Италианската кухня има много богата и интересна история, а кулинарните традиции силно се отличават от българските. Разнообразна и богата на вкусове, тя изкушава и най-строгите хранителни въздържатели.

Учениците с нетърпение очакват провеждането на своята лятна практика в Римини.

Ръководители: Ивелина Енчева, инж. Анета Тодорова

Контактна информация

Свищовска професионална гимназия
"Алеко Константинов"

🌐 ул. "Искър" №19, гр. Свищов,
обл. В. Търново, 5250, България

✉️ Е-мейл: info-300819@edu.mon.bg
Стационарни телефони:
📞 0631/60812 - Директор
📞 0631/60851 - Канцелария

🕔 Работно време:
делнични дни от 8:00 ч. до 16:30 ч.

 

 

billboard spg 1

 

 

telefon