Featured

Посещения по НП „Съвременна, сигурна и достъпна среда”

По Национална програма „Съвременна, сигурна и достъпна среда”, модул „Културните институции като образователна среда“, на 04.05.2023 г. ученици от десетите класове на СПГ „Алеко Константинов“ посетиха историческите забележителности на град Ловеч. Те разгледаха Къкринското ханче, Ловешка крепост и Етнографския комплекс.

С увлекателния разказ на уредника в Къкринското ханче младежите станаха съпричастни на последните свободни часове на Апостола на свободата и неговото залавяне. Учениците проявиха интерес за съдбата на документацията на Вътрешната революционна организация, която е била във Васил Левски преди залавянето му и ролята на основаните от него революционни комитети в Ловешкия край по време на Априлското въстание и Руско-турската освободителна война.

Вторият обект на посещение бе Ловешката крепост, която датира от времето на княз Борис I и е свързана с подписването на Ловешкия мирен договор от 1187 г. между братята Асен и Петър и византийския император Исак II Ангел. По силата на този договор Византия признава новоосвободената българска държава и така се ражда Второто българско царство. От височините на крепостта се откриваше чудна гледка към града и поречието на река Осъм. Господин Митко Бялков разказа за почвено-климатичните и релефни особености на региона, както и за скалите, богати на калциев карбонат, върху които виреят люляковите храсти – един от символите на града. Той припомни, че през 1901 г. по музика на местния учител Панайот Пипков и стиховете на Стоян Михайловски на празника на светите братя Кирил и Методий за пръв път прозвучава химна „Върви народе възродени“. По този повод учениците Йовилина и Кристияна от X „б“ клас рецитираха стихотворението на Иван Вазов „Българският език“ /…Език свещен на моите деди…/, за което получиха заслужени аплодисменти от своите съученици и присъстващите граждани.

Последната цел на посещението бе Етнографския музей в центъра на града. Тук учениците се запознаха с експонати и обекти, хвърлящи светлина върху бита и културата от този край по време на българското Възраждане и най-новата българска история. Учениците коментираха, че наблюдаваните обекти, даващи информация за бита и културата на живеещите през това време българи, съвпадат с историческите експонати от музеите в Свищов, което е поредно доказателство за всеобхватността на възрожденските процеси и явления по българските земи по онова време.

На 06.04.2023 г. при посещението си в Плевен учениците разгледаха експозиция „Природа” в Регионален исторически музей, където бе представено богатото и разнообразно геоложко минало на региона и образци на флората и фауната. Експозиция „Нова история” запозна младите хора с българското Възраждане и Руско-турската война и Освобождението на България. Г-н Митко Бялков поздрави присъстващите със стихотворението на плевенския поет Георги Константинов „Низшите чинове“, посветено на саможертвата на руските и румънски загинали войници за освобождаването на град Плевен.

В природния парк Кайлъка учениците разгледаха обособената зоологическа градина, където се запознаха с типичните представители на фауната на Дунавската равнина и Старопланинската област.

„Музеите са прекрасно място за провеждане на уроци! Мотивирани сме да продължим и занапред към следващата дейност по проекта!“ – реагираха емоционално учениците. Целта на проекта е да се изгради в учениците интерес към културното, историческо и природно наследство на България. Приложените иновативни методи на обучение чрез преживяване ще осъществят замисъла на проекта.

Посещенията са свързани с част от учебния материал по География и икономика, История и цивилизация и Биология и здравно образование.

Йонка Петрова - ст. учител по география

Митко Бялков - ст. учител по история

Татяна Василева - учител по биология

Контактна информация

Свищовска професионална гимназия
"Алеко Константинов"

🌐 ул. "Искър" №19, гр. Свищов,
обл. В. Търново, 5250, България

✉️ Е-мейл: info-300819@edu.mon.bg
Стационарни телефони:
📞 0631/60812 - Директор
📞 0631/60851 - Канцелария

🕔 Работно време:
делнични дни от 8:00 ч. до 16:30 ч.

 

 

billboard spg 1

 

 

telefon