Featured

Учители от Турция посетиха нашата гимназия

По покана на Институт Перспективи учители от Турция посетиха Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов", за да обменят опит и добри практики в сферата на професионалното образование и обучението на възрастни. Тази инициатива е част от дейностите по програма за сътрудничество, която има за цел да насърчи обмена на знания и умения между преподаватели и обучаващи институции от различни страни. Колегите ни от Турция проявиха особен интерес към системата на професионално образование в България, като фокусът им беше върху методите на обучение, които се прилагат за подготовка на учениците за пазара на труда. По време на срещата бяха обсъдени учебните планове и програми, както и различните специалности, за които гимназията предлага обучение.

Особено внимание бе отделено на програмите за обучение на възрастни. Те позволяват на хора, които искат да придобият нови умения или да валидират умения придобити по неформален начин, за да получат образование, което отговаря на изискванията на съвременния пазар на труда. Турските учители споделиха, че в тяхната страна обучението на възрастни също е от голямо значение и че биха искали да почерпят опит от успешните български практики. По време на визитата гостите се запознаха с учебните работилници и класните стаи, в които учениците развиват практически умения в сферата на ресторантьорството и електрообзавеждането на транспортната техника.

В края на срещата двете страни обсъдиха възможностите за бъдещо сътрудничество, включително обмен на ученици и преподаватели, както и съвместни проекти в областта на професионалното обучение. Посещението на турските учители в СПГ "Алеко Константинов" подчерта значението на международния обмен на опит в образователната сфера. Такива инициативи не само обогатяват преподавателите и учениците, но и създават основа за по-тясно сътрудничество между образователните институции.

Контактна информация

Свищовска професионална гимназия
"Алеко Константинов"

🌐 ул. "Искър" №19, гр. Свищов,
обл. В. Търново, 5250, България

✉️ Е-мейл: info-300819@edu.mon.bg
Стационарни телефони:
📞 0631/60812 - Директор
📞 0631/60851 - Канцелария

🕔 Работно време:
делнични дни от 8:00 ч. до 16:30 ч.

 

 

billboard spg 1

 

 

telefon