Featured

Заключителен семинар по проект „Eвропейски опит за професионално образование и обучение” по програма Еразъм+

На 29.08.2023 г. в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ се проведе заключителен семинар по проект „Европейски опит за професионално образование и обучение” във връзка с поредния успешно реализиран проект по програмата „Еразъм+“.

Г-жа Веска Николова – Директор на гимназията, откри събитието и сподели за традициите на училището да работи по програмата и за ползите, които провежданите дейности имат за просперитета на учениците в личностен и професионален план. Гостите я аплодираха, когато обяви, че Гимназията е единствена в общината, която е спечелила проектно предложение по програма „Еразъм+“, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“, Сектор „Професионално образование и обучение“ за предстоящата 2023/2024 учебна година.

Семинарът продължи с презентиране на дейностите по отчитания проект. Всяка от трите групи ползватели сподели своите впечатления по проведените мобилности. Двете групи ученици от професионални направления „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ и „МПС, кораби и въздухоплавателни средства“ проведоха с много ентусиазъм производствената си практика в ресторанти и автосервизи в Римини, Италия. Те разказаха за наученото и за своите преживявания по време на двуседмичната си практика. Преподаватели от гимназията по професионална подготовка бяха в състава на третата група. Те посетиха Брага, Португалия, където се запознаха с португалския опит в приложението на STEM технологии в образованието.

Всички участници получиха сертификати за придобити чуждоезикови компетенции и сертификати за участие в проведените мобилности. Те бяха връчени от Директорът на Учебна база „Проф. Бъров“ - СА „Димитър А. Ценов“ доц. д-р Христо Сирашки, партньор на гимназията и инж. Веска Николова, Директор на Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“.

По традиция в края на събитието нашите ресторантьори ни демонстрираха научените от тях тънкости в италианската кулинария. Гостите се насладиха на приготвени от тях италианска пица, чери домати с три вида моцарела и тирамису.

Ръководният и педагогическият екип на СПГ „Алеко Константинов“ е мотивиран да работи по програмата „Еразъм+“, защото участието на учениците ни в летни стажове и практики им дава възможност да придобият нови знания и умения по изучаваната професия в различна, съвременна среда, да се докоснат до различни европейски култури и да общуват на чужд език, а преподавателите да се запознаят с добрите педагогически практики на страните партньори, с иновативни и модерни методи на преподаване, с които да отговарят на потребностите на нашите възпитаници и да ги подпомогнат в личностното им и професионално развитие!

Ние подготвяме конкурентоспособни на пазара на труда млади хора!

Едно училище, много възможности!

инж. Минко Николов,
координатор по проекта

 

Контактна информация

Свищовска професионална гимназия
"Алеко Константинов"

🌐 ул. "Искър" №19, гр. Свищов,
обл. В. Търново, 5250, България

✉️ Е-мейл: info-300819@edu.mon.bg
Стационарни телефони:
📞 0631/60812 - Директор
📞 0631/60851 - Канцелария

🕔 Работно време:
делнични дни от 8:00 ч. до 16:30 ч.

 

 

 

 

telefon