Featured

Лято в Созопол

За поредна година ученици от Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ бяха класирани в НП на МОН „България – образователни маршрути“ и почиваха на море в Созопол. Целта на националната програма е активно учене и извън училище. Дейностите, които нашата гимназия реализира, допринесоха за обогатяване на преживяванията на младите хора, възприятията, мислите и начина на разсъждаване. Програмата подобри социалния и здравословния начин на живот на учениците, уменията им за работа в екип, ефективна комуникация, толерантност, екологична култура и естетическо възпитание.

За всички участници от 26 до 30 август 2024 г. беше осигурен петдневен туристически пакет, в който бяха включени настаняване, храна, транспорт, застраховки и посещения на културни обекти. Учениците съчетаха в едно не само морски отдих, но и обогатиха знанията си за българската култура, архитектура и история.

Групата включваше 20 ученици от осми до единадесети клас на СПГ „Алеко Константинов“ с двама ръководители – г-жа Ценка Петкова и г-жа Детелина Иванова. Мястото на пребиваване беше хотел „Централ“ в Созопол.

Както и през предходните години, така и тази, екипът на туроператора Громатур се бяха погрижили да осигурят на всички почиващи както време за отмора на морския бряг, така и ежедневни посещения до исторически забележителности.

Учениците разгледаха отблизо десет самолетни експоната в Авиомузея в Сарафово и се запознаха с историята им. Така бе подхранена любовта към авиацията и значението на българската гражданска авиация върху развитието на нашата страна. Всички те са били действащи самолети към БГА „Балкан“. Настаняването беше в хотел „Централ“ в Созопол.
От следващия ден започна и дългоочаквания отдих на брега на морето. Учениците не само почиваха, а и се забавляваха край морето и басейна към хотела. Те обогатиха знанията си за нашата родина като посетиха Археологическия музей и Етнографската експозиция в Созопол. Интерес предизвикаха колекциите от антични и средновековни амфори и каменни котви, потъналите праисторически селища и тракийските крепости, фрагменти от най-древния водопровод открит в България.

Групата посети също Историческия музей в Приморско. Той разполага с богата етнографска сбирка, която предостави на младежите информация за живота и бита на хората от няколко поколения назад. Така те почувстваха духа на отминали епохи.

През последния ден всички се насладихме на най-романтичното място в Бургас - Морската градина. Тя не е просто парк край морето, тя е сърцето на града, муза и вдъхновение на поколения артисти, поети, музиканти, сцена на хиляди любовни истории.

Участието по НП „България – образователни маршрути“ даде възможност на учениците за създаване на нови контакти с техни връстници от други училища и активна лятна почивка, изпълнена с много незабравими емоции. Младежите се прибраха по родните си места като си пожелаха дейностите по НП „Отново заедно“ на МОН да продължат и през следващите години, защото това е прекрасна възможност за активен отдих и за опознаване на нашата малка, но красива родина.

Контактна информация

Свищовска професионална гимназия
"Алеко Константинов"

🌐 ул. "Искър" №19, гр. Свищов,
обл. В. Търново, 5250, България

✉️ Е-мейл: info-300819@edu.mon.bg
Стационарни телефони:
📞 0631/60812 - Директор
📞 0631/60851 - Канцелария

🕔 Работно време:
делнични дни от 8:00 ч. до 16:30 ч.

 

 

billboard spg 1

 

 

telefon